In 2017 kan er meer geleend worden bij de aankoop van een huis

Mensen kunnen volgend jaar wat meer lenen als ze een huis willen kopen. De ministers Blok en Dijsselbloem hebben de nieuwe 'leennormen' voor hypotheken vastgesteld. Die gaan in op 1 januari.

Kleine verruiming mogelijk

De bewindslieden nemen een advies van het NIBUD over. Doordat de koopkracht de afgelopen twee jaar is toegenomen en door een combinatie van belastingverlagingen en lage inflatie is een kleine verruiming mogelijk, zegt het NIBUD, en het kabinet is het daarmee eens.

Voorbeeld

De maximale hypotheek hangt af van het inkomen en van de hoogte van de rente. Het NIBUD heeft allerlei voorbeelden uitgerekend. Zo kan bij een rente van 2,75 procent iemand met een inkomen van 35.000 euro volgend jaar ruim 6.000 euro meer lenen dan nu het geval is en iemand met een inkomen van 70.000 euro bijna 13.000 euro meer. 

Tweeverdieners

Verder gaat bij de bepaling van de maximale hypotheek voor tweeverdieners het tweede inkomen zwaarder meewegen. De maximale prijs van een woning die kan worden gefinancierd met de Nationale Hypotheekgarantie is volgend jaar 245.000 euro. Nu is dat nog een kleine 14.000 euro minder.

In bepaalde gevallen mogen banken, gemotiveerd, van de hypotheeknormen afwijken.

Bron: NOS.nl

Nieuwste woningen

Nieuw
Zambiastraat 19, Delft
energielabel
C
oppervlakte112m²
slaapkamers4 kamers
€ 450.000 k.k.
Nieuw
Annastraat 27, Delft
energielabel
D
oppervlakte95m²
slaapkamers3 kamers
€ 479.000 k.k.

Heb je kunnen vinden wat je zocht?